Tüp tıkanıklığı sık görülen bir durum mudur?
Türkiye’de bebek sahibi olmak isteyen her 100 anne adayından 15’i hamile kalamıyor. Oranın bu kadar yukarı çıkmış olmasının sebepleri arasında radyasyona bağlı mutasyonlar, özellikle kadınlarda sigara kullanımındaki artış, aşırı kilo alma yani obezite problemleri, stres ve bunlara bağlı fizyolojik ve anatomik sorunlar ilk sırayı alıyor. İnfertilite yani kısırlık görülen kadınların %30’unda ise tüp tıkanıklığı ve fallop tüpüne ait yapısal bozukluklara bağlı kısırlık görülüyor.
Tüp tıkanıklığı neden gebeliği engeller?
Rahmin iki yanından uzanan kanallar ayrı iki yumurtalığa bağlanır. Yumurtalıklarda üretilen yumurta da fallop tüplerinden geçerek rahme bırakılır. Yumurta rahimde spermle birleşir ve zigot meydana gelir. Zigot da gelişerek embriyoyu ve daha sonra eğer kromozomal bir aksaklık olmazsa ya da hamilelik sırasında bir terslik yaşanmazsa sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesi sağlanır. İşte burada fallop tüplerinin tıkalı olması yumurtanın rahme ulaşmasını engelleyecek, dolayısıyla spermle birleşme mümkün olmayacaktır. Bu da bebek sahibi olma şansını ortadan kaldıracaktır. Bazı kadınlarda fallop tüplerinden birisi tıkalıdır, dolayısıyla diğerinden rahme bırakılan yumurtalar sayesinde bebek oluşumu meydana gelebilir. Fakat sağlıklı bir bireye göre tüp tıkanıklığı olanlara göre bu oran elbette düşük olacaktır.
Tüp tıkanıklığı durumunda gebelik için ne yapmalı?
Korunmadan bir ay boyunca ilişki gerçekleşip de hamilelik olmadığı durumlarda uygulanması önerilen tüp bebek tedavisi için gelen kadınlarda genellikle bir tüp tıkanıklığı olması durumuyla karşılaşılır. Böyle bir durumda yumurtanın rahme düştüğü zaman iyi değerlendirilerek aşılama işlemi gerçekleştirilir. Zaten eğer tek tüp tıkanıklığına bağlı bir kısırlık söz konusuysa en hızlı bebek sahibi olma yolu tüp bebek tedavisinden geçecektir. Özellikle yaşı 35 hatta 40 üzerinde olan hastalarda vakit kaybetmeden bu tedavinin denenmesi gerekmektedir. Aksi halde zaman içinde diğer tüpün de tıkanma olasılığı vardır. Tüplerdeki tıkanıklıkları doktorların tespit edebilmesi için ultrason yeterli değildir. Bunun için HSG adı verilen ilaçlı rahim filmi yani laporoskopi uygulaması gereklidir.
Tüp tıkanıklığı nedenleri
Bazı vakalarda tüp içinde bir sıvı birikimi sonucu tüp tıkanıklığı söz konusu olmaktadır. Bu duruma tıpta “hidrosalpinks” adı verilir. Böyle durumlarda tüpün açılmaya çalışılması yerine fallop tüpünün alınması yoluna gidilmelidir çünkü tüp bebek uygulamasından sonra biriken sıvıdaki bazı maddelerin toksik etkisiyle embriyo rahimde tutunamayabilir.
Tüm bunlardan farklı olarak fallop tüplerinde meydana gelen bir iltihaplanma da tüp tıkanıklığına sebep olabilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar yoluyla olan bu iltihaplanma fallop tüplerini bozabilir ve tıkayabilir. Böyle bir durumda tüpler kurtarılabilecek durumdaysa antibiyotik tedavisi ile en azından bir tüpün açılması sağlanarak tüp bebek tedavisine gidilir.
Daha önce tüpleri bağlanmış hastalarda tüplerin açılarak tüp bebek tedavisi uygulanması işlemi sonrasında başarılı sonuçlar elde edilmiştir ve bu başarı oranı oldukça yüksektir. Fakat yine yaşı ilerlemiş hastalarda geri dönüşü olmayan tüp hasarları meydana gelmiş olabileceğinden tüpleri açmak ya da almak da bir sonuç vermeyebilmektedir.
Etiket: Kısırlık ve Tedavisi