Tüp Bebek Tedavisi
Tüp bebek tedavisi , normal yöntemler ile hamile kalamayan bayanların gebe kalabilmesi için uygulanan bir tedavi şeklidir. Özellikle son yıllarda birçok çift bu yöntem ile bebek sahibi olmaktadır. Tüp bebek yöntemi ilk olarak 1978 yılında İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Bu tarihten bu yana tüm dünyada bu yöntem ile çok sayıda kadın hamile kalarak bebeklerini kucaklarına almanın sevincini yaşamıştır. Tüp bebek yönteminde, erkeğin sperm hücreleri ve bayanın yumurta hücreleri alınarak laboratuvar ortamında birleştirilmesi sağlanır. Birleştirilen hücreler belirli bir sıcaklıkta bekletilerek döllenme oluşması beklenir ve birleşme sonucunda oluşan embriyolar, rahim ağzından ince bir kateter yardımı ile rahim içerisine yerleştirilmektedir. Tüp bebek yöntemi, bebek sahibi olmak isteyen ama klasik yöntemlerle hamile kalamayan birçok insan için büyük bir fırsat olmuştur, fakat bayanların bu tedavi sürecine girmeden önce dikkat etmesi gereken önemli konular bulunmaktadır.
Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin tedaviye başlamadan önce bazı konulara önem göstermesi ve buna göre hareket etmesi gereklidir. Hem erkek, hem bayan tedavi öncesinde, tedavinin daha başarılı geçmesi için çaba göstermelidir. Bu yöntem ile çoğu zaman başarılı sonuçlar alınsa da tedaviden cevap alınamadığı durumlarda olabilmektedir. Tedavi uygulanan bayandaki farklı rahatsızlıklar sebebi ile olumsuz sonuçlar alınabildiği gibi erkek ve bayanın dikkat etmediği davranışları sebebi ile de tedavi başarısız olabilmektedir. Bu yüzden çiftlerin tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmaya karar verdikleri an tedaviye kadar yapması gerekenleri yapmaları gerekmektedir.
Tüp Bebek İle Ne Kadar Şansınız Var?
Tüp bebek tedavisinin başarısı, tedavinin bitiminden 9 ay sonra sağlıklı bir bebekle evinize dönebilmenizdir.
Ülkemizde genel olarak her üç çiftten biri ilk tüp bebek denemesinde çocuk sahibi olabilmektedir.
Uzmanlara göre 2027’ye kadar dünyada tüp bebek başarı oranlarının yüzde yüze çıkabileceği öngörülmektedir. Türkiye, tüp bebekteki başarı oranları açısından Avrupa ülkeleri arasında 5, dünyada ise 7. sıradadır. Tüp bebek tedavisinde en yüksek başarı oranına sahip ülke ise ABD’dir.
Tüp bebek tedavisinde yüksek başarı sağlamak için, aşağıdaki faktörler önemlidir. Kadın doğum doktorunuz risk faktörlerine dayanarak başarıyı artıracak uygun tedavileri ve güncel tüp bebek yöntemlerini kullanarak başarı şansını artıracaktır.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen faktörler şunlardır:
- Kadının yaşı (35’ten sonra hamilelik şansı azalmaktadır)
- Yüksek kilo (30’un üzerinde VKİ değeri)
- Azalmış yumurtalık rezervi
- Sperm kalitesi
- Sperm sayısında azalma, spermin tutunma sorunu
- Yumurtalık ve spermlere zarar veren bağışıklık sistemi sorunları
- Nedeni açıklanamayan kısırlık
- Rahim ve fallop tüplerindeki sorunlar
- Rahimde tutulmayı engelleyen miyop, polip, yapışıklık, endometriozis’in varlığı
- Her iki çift için sigara kullanımı
- Stresten uzak durma, dengeli beslenme, alkolden uzak durma
Tüp bebek tedavisi ile şansınızın ne olabileceği size anlatılırken her başlanan tedavi denemesinden kaçının canlı doğum ile sonuçlanacağının dikkate alınması doğru ve gerçekçi bir yaklaşımdır.
Bazen başarı oranları söylenirken tedavi sonrası kanda ölçülen gebelik testinin (Beta Hcg değeri) yüksekliğini temel alınabilir. Ancak, kanda gebelik testinin yükselmesi her zaman bu gebeliğin doğum aşamasına kadar gideceğini göstermez.
Bazı durumlarda kanda gebelik testinin pozitif çıkmasına rağmen ultrasonogfide görülmeden gebeliğin kaybedilmesi demektir. Buna biyokimyasal gebelik demektir. Ya da gebelik kesesi gözlense bile içinde kalp atımı olan bir bebek gelişmeyebilir.
Bu nedenlerle tüp bebek tedavisi ile başarılı olabilme şansını değerlendirirken ve bu konudaki yayınları okurken her başlanan tedavi denemesinden kaçının canlı doğum ile sonuçlanacağının dikkate alınması daha doğru ve gerçekçi bir yaklaşımdır.