Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisi ardından kasık ağrısı:
Tüp bebek tedavisi sonrası yumurta toplama aşamasından sonra ilk 1 hafta hafif kasık ağrısı olması normal kabul edilir. Ateş yüksekliği, karında şişlik, şiddetli ağrı olduğu taktirde mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Gebelik testine yakın günlerde yaşanan kasık ağrısı hamileliğin oluştuğuna dair belirti verebilirken, adet başlangıcı için de işaret verebilir.
Tüp bebek tedavisi sonrası yaşanan kanama:
Embriyonun rahme tutunması sırasında pembe akıntı, kahverengi akıntılar görülebilir. Bu akıntılar normaldir.
Yoğun kanama, kıpkırmızı lekelenmeler olması durumunda zaman kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz.
Tüp bebek tedavisi sonrasında:
Embriyo transferi aşamasından sonra 1-2 gün istirahat ediniz.
Devamlı yatma halinde olmaya gerek yoktur. Ağır işlerden kaçınıp, kendinizi yormamaya dikkat edin.
1-2 gün sonra normal hayatınıza geri dönmenizde sakınca yoktur.
Ağır işler ve ağır kaldırma gibi eylemlerden kaçının.
Günlük olarak 2 lt sıvı tüketilmeye özen gösterin.
Beslenme önerilerine mutlaka kulak asınız.
İlaçları düzenli olarak, doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmaya özen gösterin.
Başka bir ilaç kullanmak gerekiyorsa doktorunuza sormadan kullanmayınız.
Bu bekleme döneminde yaşanabilecek karın şişkinliği, nefes darlığı, şiddetli kasık ağrısı, bulantı – kusma, ateş, vajinal kanama gibi sorunlarda tüp bebek kliniğine gidilmeli ya da aranarak bilgi alınmalıdır.
Bu dönemde oluşabilecek hafif şiddetteki ağrılar için doktorunuzun önereceği ağrı kesiciler kullanılabilir.
Tüp bebek tedavisi sonrası beslenme:
En önemli öneri, günlük su tüketimidir. Günlük olarak en az 2-3 litre olmak üzere bol bol sıvı tüketmek gerekir. Ancak su, diğer içeceklerle beraber değil salt su olarak içilmelidir. Meyve suyu, çay, limonata, ayran, kola vs. şeklinde değil.
Çay ve kahveden uzak durulmaya dikkat edilmelidir. Kahveden olabildiğince uzak durulması, çayı da minimum oranda tüketmek yerinde olacaktır.
Protein ağırlıklı beslenmeye önem gösterilmelidir. Omega 3’ten zengin olması sebebiyle haftalık olarak 1-2 defa önerilen balıkların tüketilmesi uygundur. Balık kızartma olarak değil, buğulama ve ızgara olarak tüketilmelidir.
Süt ve süt ürünleri, dönüşümlü olarak kırmızı et ve beyaz et tüketimine de önem verilmelidir.
C vitamini bu süreçte de oldukça önemlidir. Kivi, ananas ve muz da tüketilmesi gereken meyveler arasındadır.
Sebzeler ise, haşlama olarak tüketilmelidir.
Folik asit bu dönemde çok önemlidir. Folik asit tabletleri alınmalı, folik asitten zengin fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerde yeterli miktarda tüketilmelidir. Folik asit, rahme tutunma konusunda olduğu kadar, tutunduktan sonra bebeğin anne karnında gelişimi için de çok önemlidir.
Yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi ilave sorunları olan hastaların, kendilerine uygun bir beslenme programına başlamaları gerekir.
Tüp bebek tedavisi ardından adet düzensizliği, adet gecikmesi:
Uygulanan ilaçlar sebebiyle tedavi ardından gebelik oluşmazsa 1-2 ay adet düzensizliği oluşabilir.Çoğu zaman ilaca gerek kalmaz ve bu sorun kendiliğinden düzelir.
Adet gecikmesi halinde 10-14 gün beklemek gerekir. Hala adet olunmuyorsa, doktorunuzla bu bilgiyi paylaşınız.
Tüp bebek tedavisi sonrası kist:
Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama aşamasında büyüklüğü 15 mm ve üzerindeki yumurtalar toplanır. Geride kalan büyüklüğü 15 mm nin altında olan yumurtalar, tedavi ardından ultrasonda kist şeklinde gözükebilir. Genellikle 1-2 adet ardından bu kistler kendiliğinden kaybolur. Tedaviye gerek yoktur.
Tüp bebek tedavisi ardından gebelik testi:
Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda B HCG ismi verilen gebelik testi yapılır. Genellikle anne adayları sabredemez ve idrar testi yaptırır. Erken yapılan testler yanıltıcı olabilir. Yani uygulanan ilaçlar sebebiyle hamilelik oluşmuş gibi bir sonuç çıkabilir. Ya da gebelik oluştuğu halde idrarda tespit edilemeyebilir. Gereksiz stres yaşanmaması açısından, esas test zamanı beklenmelidir.
Çocuk sahibi olmak isteyen milyonlarca çift bu haberleri; hayallerini gerçekleştirecek ‘mucize’ gibi takip edip, deniyor. Tüp bebek tedavi yöntem ve uygulamaları baş döndürücü hızla gelişiyor. IMSI, Embriyoscope, dondurma teknikleri bunlardan bazıları. Önemli olan yeni tekniklerin hangi çiftlere, ne zaman, nasıl uygulanacağıdır. Ailenin yenilikleri takip ederken tedavide güvenilir kurum, deneyimli ekip, merkeze ait ‘’eve canlı çocuk götürme’’ oranına mutlaka dikkat etmesi gerekir.’’
Etiketler: Tüp Bebek Başarısızlık Nedenleri