Kadınlar İçin Testler
Yumurtlama Testi
Hormon düzeylerini ölçmek ve yumurtla olup olmadığını kontrol etmek için istenen bir kan testidir.
Kandaki progesteron hormonuna bakılır ve buna göre yumurtlama olup olmadığın belirlenir. Testin zamanı adet döneminize göre hesaplanır. Yüksek progesteron düzeyi yumurtlamanın olduğu anlamına gelir.
Eğer adetleriniz düzensiz ise kanda gonadotrofin hormonuna bakılarak yumurtalıklarda yumurta oluşumuna ilişkin bilgi edinilir.
Hamilelik için yumurtalıklarınızdan her ay bir yumurtanın salınması gereklidir.
Her ay 3 ila 30 yumurta yumurtalıklarınızdan birinde olgunlaşır. En büyüğü fallop tüplerine girerek dölyatağına doğru ilerlemeye başlar. Döllenme olmazsa bir süre sonra kanama ile dışarı atılır.
Yumurta 12-14 hayatta kalır, yani bu süre içinde döllenmesi gereker.
Tüplerin tıkalı olduğu durumlarda sperm yumurta ile karşılaşamaz ve gebelik olmaz. Bu nedenle gebelik elde etmek için öncelikle tıkanma sorununun çözülmesi gerekir.
Kadınlarda yumurtlamayı tespit etmek için farklı şekillerde yumurtlama testi yapılabilir. Yumurtlama testiaynı zamanda ne zaman ve hangi dönemde yumurtladığınızı öğrenmek için de yapılır.
Yumurtlama testleri idrardan ya da kandan alınan örneklerle yapılır.
Aynı zamanda yumurtlama döneminde kadınlarda vücut ısısının artması nedeniyle vücut ısısı (bazal vücut ısısı) kaydedilerek de yumurtlama tahmin edilebilmektedir, ancak kesin bir yöntem değildir.
Evde yapılan yumurtlama testi (işeme testi), idrarınızdaki LH hormonunu (luteinizing hormonu) ölçer. Bu hormon yumurtlama öncesinde yüksek düzeyde görülür.
Tüp bebek tedavisi öncesinde yumurtlamanın olup olmadığını ölçmek için doktorunuz kan testi ister. Bu test, hormon düzeylerini ölçmek ve yumurtla olup olmadığını kontrol etmek için istenen bir kan testidir.
Yumurtlama testinde kandaki progesteron hormonuna bakılır ve buna göre yumurtlama olup olmadığın belirlenir. Testin zamanı adet döneminize göre hesaplanır. Yüksek progesteron düzeyi yumurtlamanın olduğu anlamına gelir.
Eğer adetleriniz düzensiz ise kanda gonadotrofin hormonuna bakılarak yumurtalıklarda yumurta oluşumuna ilişkin bilgi edinilir.
Histerosalpingografi
HSG tüplerin açıklığını ve görevlerini yerine getirme yeteneğine sahip olup olmadığını saptamak, servikal kanal ve rahim içerisinde yer kaplayan oluşum ve anomalileri görebilmek amacıyla yapılır.Kadınlar İçin Testler
laparoskopik
Laparoskopi ile karın alt bölgesinde açılan 3 – 5 mm’lik deliklerden içeri sokulan aletler ile rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık veya sorunlar doğrudan gözlemlenebiliyor ve gerekli görülürse cerrahi girişim yapılabiliyor.
histeroskopi
Histeroskop cihazı ile rahim içi miyom, polip ve rahim içi perde ilgili sorunların teşhisi veya tedavisi yapılabiliyor.
Hormon Testleri
Yumurtlama hormonları, tiroid ve hipofiz hormonlarına bakmak için yapılan kan testleridir.
Yumurtalık Rezervi Testi
Yumurtaların kapasite ve kalitesini belirlemek amacıyla yapılan testlerdir.
Genetik Testler
İnfertiliteye sebep olan genetik bir durum olup olmadığını anlamak amacıyla yapılabilir.
Pelvik Ultrason
Rahim ve yumurtaları incelemek için ultrason yapılır.